Filorga hudpleje

Hold maven igang

b586ae20-0b00-4ad0-b182-013f95f86bea

Et tabulagt emne. Det er hverken sjovt eller flatterende at tale om dét, der sker i den anden ende. Men det er bare rigtig vigtigt, da mange har problemer med deres mave, tarme og afføring. Yes, I said it, now lets move on. Min endometriose er skyld i, at jeg er en af de mange – men jeg har endelig fundet den rette “opskrift” på at komme generne til livs. Mit primære problem har været, at jeg ikke kom regelmæssigt på toilettet. Der kunne snildt gå 3-5 dage imellem, hvilket dels resulterede i langvarige og enormt smertefulde toiletbesøg og dels i oppustethed, smerter, kvalme og ubehag. Efter jeg er begyndt at følge nedenstående “opskrift” kommer jeg af med det jeg skal dagligt, og toiletbesøg er ikke længere forbundet med smerter. Årh, det er svært at pakke denne her snak pænt ind.

Jeg føler derfor, at jeg er et sted nu hvor jeg kan råde og vejlede andre. Og det vil jeg rigtig gerne! Mave- og tarmproblemer er noget der fylder enormt meget i hverdagen – når man kæmper med det -, da det jo dels er tabubelagt og det dels er virkelig ubehageligt, nogle gange endda invaliderende. Vi er jo alle forskellige, så nedenstående er kun vejledende. Det er tiltag jeg har gjort, som hjælper mig, og som har gjort en forskel i min hverdag. For nogle vil lægeligbehandling og medicin være nødvendigt, men jeg er glad for, at jeg har fundet en naturlig løsning – særligt fordi jeg reagerede dårligt på de medicinske præparater, som jeg har prøvet.

De første tre råd er meget basale. De er vigtige at få med, da det oftest ikke hjælper at proppe sig med diverse kosttilskud, hvis ens kost- og motionsvaner er dårlige. Det er jo også derfor, at det hedder et kosttilskud. Måske er dit problem ikke værre end at du kan opleve en bedring ved at følge de første tre råd, så det er klart dér, du skal sætte ind først.

Råd 1 – Vand, vand, vand
Årh, man bliver lidt træt af at høre, at vand er svaret på alt, ikke? Men når vi taler om et velfungerende mave- og tarmsystem, så er vand utrolig vigtigt. Forstoppelse kommer bl.a. af, at afføringen bliver for tør, så derfor er det vigtigt med rigeligt væske. Jo mere væske, desto mere blød og medgørlig afføring. Så husk at få godt med vand i løbet af dagen.

Råd 2 – Motion
Igen, man bliver lidt træt, ikke? Men når du motionerer, så kommer tarmene i bevægelse – og så kan du nok godt selv tænke dig til resten. Det behøves ikke at være super krævende eller avanceret. Du skal selvfølgelig være i god bevægelse, så noget konditionstræning er nok at foretrække fremfor styrketræning. Personligt så går jeg turer med hundene, og jeg bruger løbebåndet nede i træningscenteret, hvor jeg går hurtigt (6 km. i timen) med stigning (6%). Det er rigeligt for mig.

Råd 3 – Fiberrig kost
Det er vigtigt, vigtigt, vigtigt med fibre i kosten. Dog skal du være opmærksom på, at fibre har behov for vand. Derfor må dit fiberforbrug ikke være overdrevent, og det er vigtigt, at du drikker rigeligt med vand. Er du i tvivl om dit fiberindtag, kan du tage testen her: http://husk.dk/fiberliste/. Jeg bestræber mig på at få ca. 75 g. fibre om dagen, som det er anbefalet af Fødevarestyrelsen.

Hvorfor fibre? Fibre kan deles op i de opløselige fibre og de uopløselige fibre. De opløselige fibre danner en tyktflydende gel, når de blandes med væske og kan binde op til 15 gange deres egen vægt. Uopløselige fibre tilføjer massefylde til kosten, og da de ikke opløses i vand passerer de relativt intakt gennem mave- og tarmkanalen, hvilket fremskynder passagen gennem tarmen.

Råd 4 – HUSKfibre
Hvad end du får nok fibre gennem kosten eller ej, så kan jeg KUN anbefale HUSKfibre. Det danner en gelé i maven, som er med til at sætte gang i tarmene og gøre afføringen mindre hård. Jeg har taget HUSKfibre on/off de sidste 5-6 års tid, desværre mere off end on – jeg VED, at min mave responderer godt på det, alligevel har jeg ikke været så god til at tage det. Dumt. Jeg giver det mine bedste anbefalinger. I starten kan man opleve øget mærkbar aktivitet i tarmene, både ift. bevægelse og lyde. Man kan også få mere luft i maven. Men hold ud, for effekten kommer efter få dage og bivirkninger er væk efter 1 uges tid (i hvert fald for mit vekommende).

82d5ef11-9f99-4c18-8782-d7a9953f0a53 0daab7cb-23de-41fc-a4a5-20219d2e9669

Råd 5 – Mælkesyrebakterier
Mælkesyrebakterier er nødvendigt for en god tarmflora. Din fordøjelsen er afhængig af mælkesyrebakterier, hvorfor et tilskud er en god ting – medmindre du får rigeligt gennem din kost. Derudover har de fibre vi spiser brug for mælkesyrebakterier – ellers kan de ikke nedbrydes i tarmen, og det kan føre til ubehag og oppustethed. Desværre er mælkesyrebakterier ikke at finde i særlig mange fødevarer, og derfor er pilleformen en fast bestanddel af min daglige rutine. Jeg har været heldig at teste mange forskellige mælkesyrebakterier gennem tiden, og har altså valgt at holde fast i brugen af dem, da de er rigtig gode for mig.

4a4984b6-c5e1-40c6-b8b5-0bae97e8df1e

Råd 6 – Svesker
De fem ovenstående råd hjælper mig rigtig godt på vej, og for mange vil det helt sikkert være tilstrækkeligt. Desværre er det ikke alle dage, at det er godt nok for mig. F.eks. omkring den tid på måneden, hvis jeg ikke har fået rørt mig nok eller hvis jeg har spist usundt. Derfor spiser jeg 3 svesker 1-2 gange dagligt. Jeg HADEDE svesker i starten, men de skal bare ned. Men hvorfor lige svesker? Blommer og svesker indeholder et stof, der hedder sorbitol. Dette er et sukkerstof, der har en laksativ effekt, hvilket betyder, at det sætter gang i tarmene. Dette skyldes, at vores mave- og tarmsystem ikke rigtig kan nedbryde sorbitol, og derfor kommer der store mængder vand ind i tarmene = gang i afføringen. Så der ER noget om snakken ift. de svesker der 😉

aa6c70bd-fee9-4e5f-b02a-8167380193ec

Læs mere om FiberHUSK her og her (indlæggene indeholder reklame).
Læs mere om mælkesyrebakterier her, her, her og her (indlæggene indeholder reklame).

Ingen kommentarer endnu

Efterlad gerne en kommentar til indlægget

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

NÆSTE INDLÆG

Filorga hudpleje