Bananchips fra BANANA JOE

Fjällräven – Det rette tøj til minusgrader

8b4de31f-b6e8-41ad-be74-860a2f806c73

Reklame for Fjällräven.

Hvad er noget af det ultimativt vigtigste, når man rejser til et land, hvor temperaturen siger ca. -30 grader? Hvis du ser bort fra ting som pas, penge, forsikring m.v., så står vi tilbage med beklædning. Der er ikke noget ved, at være i det smukkeste landskab, hvis du kun kan se det indefra den dejlig, varme barak eller fra den dejlig, varme bus. Man skal UD – ud at se, ud at mærke, ud at høre. Derfor er det super vigtigt, at du har tøj med, som kan holde dig varm i den bidende vinterkulde.

Det hjælper ikke noget bare at pakke sig ind i det man lige har liggende derhjemme. Man skal tænke sig lidt om. Når man rejser til en sådan kulde, skal man bruge lag-på-lag princippet. Du tager altså ikke bare en trøje på og så en jakke. Der skal mange lag til at holde dig varm i den kulde. Det er enormt vigtigt, at dine inderste lag er svedtransparente. Hvis dine inderste lag er drivvåde af sved, risikerer du at blive rigtig kold. Uld er altid det bedste at bruge, da det transporterer sveden væk – men samtidig også kan varme dig, selvom det bliver vådt.

77fbcba0-e59e-4b83-89f7-0271eebb922c

I Kangerlussuaq, som vi besøgte på Grønland, lå temperaturen på -19 (da der var varmest) og -35 (da der var koldest). Vi blev transporteret rundt i bus, men valgte også nogle gange at gå i stedet for. Derudover gik vi selvfølgelig rundt, når vi var ude på turer, men alt sammen foregik i meget lavt tempo. Da vi var på hundeslæde sad vi stille i 2×45 minutter, så det var ikke ligefrem vores aktivitetsniveau, der holdte os varme. Jeg kan ikke beskrive med ord eller noget andet, hvor koldt -30 grader føles. Det er en helt, speciel (og forfærdelig) følelse, som kun kan opleves. Vi havde godt set vejrudsigten hjemmefra, og tænkt: “Pu for den da, det overlever vi aldrig”. Men alligevel slog kulden os helt ud, da vi tog de første skridt ud af flyveren og mærkede den. Det tog mig vitterlig et par dage, før jeg kunne trække vejret uden at hoste. Som I kan se på et billede nedenfor, så fryser ALT der er det mindste vådt til is. SÅ er det altså koldt.

Heldigvis er vejret meget stabilt i Kangerlussuaq. 95% af tiden er der tørt med solskin eller skyer. Og så er der de sidste 5% (som vi selvfølgelig rendte ind i), hvor der kommer regn eller sne afhængig af årstiden. Jeg var virkelig glad for, at jeg hjemmefra havde forberedt mig. Bevares, lige på punktet “sko” gik det lidt galt – men ellers blev jeg ikke slået ud af kulden. Jeg havde pakket tøj til de første 5-6 lag, men da mine to inderste lag var spot-on behøvede jeg kun dem samt en jakke. Mit inderste lag var en tynd 100% uldundertrøje, og mine to næste lag var fra Fjällräven – hvilket jeg stadig priser mig lykkelig over.

39465cd6-b022-45cb-88e6-2533c7cf7202 42b5a9a6-dc99-4893-91d0-9b30db9798c9

2. lag = Övik Re-Wool Sweater: Først og fremmest farven. Er den ikke fed? Den hedder Dark Garnet, og da meget af mit “vinterudstyr” er i den farve, synes jeg, at det passede helt perfekt. Ved nærmere eftertanke var det måske ikke det bedste valg, da jeg jo så både havde skiunderbukser, skibukser, et par støvler, jakke og nu også en sweater i samme farve. Men jeg synes nu alligevel, at det var meget rart, at man ikke lignende en farveladefabrik. Denne strikket sweater er lavet af 70% genanvendt uld. Den er dejlig varm samt let og behagelig at have på. Jeg brugte den som lag nummer to – udover min uldundertrøje – og den varmede lige som den skulle.

Det siger noget om kvaliteten på sweateren – og selvfølgelig også jakken – når jeg kunne “nøjes” med en tynd, langærmet uldundertrøje, denne sweater og jakken nedenfor i minusgrader på det niveau. Jeg kan garantere jer, at denne sweater vil blive en favorit om efteråret eller om vinteren, både herhjemme såvel som på skituren (eller måske Grønlandsturen, hvis nogle er blevet inspireret?), hvis I investerer i den.

Find den HER.

84c46fd2-2edb-49d8-a0c3-16f079853c7c

3. lag = Singi Down Jacket: Ligesom min sweater er denne dunjakke i farven Dark Garnet. Hvis du leder efter en VARM jakke, så skal du ikke lede længere. Fyldet i jakke består af højkvalitets dun, der er forstærket med syntetisk fyld omkring skulderpartiet og albuerne, der giver en bedre beskyttelse mod slitage, vind og vejr. Der var vitterlig ikke en vind, der gik igennem jakken, når jeg havde den på. Min overkrop var uden tvivl det sted, der var bedst beskyttet mod kulden. Jakken har lidt længde, hvorfor den også varmer godt om lænden, det øverste af måsen – samt foran. Jakken er ideel til aktiviteter i frostvejr med lav intensitet – og det var jo præcis dét, som jeg havde brug for på Grønland. Enten gik vi turer i langsomt tempo ellers sad vi stille.

Der er mange rigtig gode funktioner ved jakken, som jeg fandt enormt brugbare på turen. Hætten har en (aftagelig) syntetisk pelskant, som bl.a. beskytter mod fygesne – dén var særligt værdsat, da vi havde snestorm men også de andre dage, hvor den tog det værste af vinden. Derudover har jakken en to-vejslynlås, som var rigtig god når man skulle tisse, men ikke ville åbne jakken helt op pga. kulden. Så kunne man lige åbne jakken lidt nedenfor, og få gjort det man skulle samtidig med at man holdte varmen. Jakken har i alt fem lommer – to brystlommer med lynlås, to lommer længere nede med knapåbning og en inderlomme med lynlås (sådan en er GULD værd til mobilen, da batteriet aflader på ingen tid i sådan en kulde).

Find den HER.

4d2787d6-f89b-4382-bb6a-38f79ed33668143f1f79-c955-4923-abfd-40315bf24141

En god ting som Fjällräven har lavet er deres Greenland Wax, som er voksimprægnering til tøj i G-1000-stof (hvilket min jakke bl.a. er). Jeg brugte ikke selv voksen i denne omgang, primært fordi vi ikke forventede hverken regn eller sne, men det giver stoffet en vandafvisende slidstærkt overflade. Det skulle være nemt at påføre, og hvis du vasker beklædningen i 40 grader, så kommer det af igen. Du kan se mere om waxen her: https://www.fjallraven.dk/greenland-wax.

Og til det (forfærdelig grimme) billede hvor mine øjenvippe er froset til is. Det skyldes ikke sne eller lignende, men simpelthen at ens ånde afgiver fugt, som sætter sig omkring vipper/bryn/hue m.v., og danner is. Og ja, min hue er altså normalvis HELT sort.

5757555f-ff3b-45d3-aea8-d5efc521c0ac

Ingen kommentarer endnu

Efterlad gerne en kommentar til indlægget

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

NÆSTE INDLÆG

Bananchips fra BANANA JOE