En god start på dagen

Kræftpakkeforløb

Det er måske en god idé at starte med at forklare, hvad et kræftpakkeforløb er. Det er jo ikke en selvfølge, at folk ved hvad det er, selvom nogle måske kan regne det ud, har hørt om det i medierne eller har stiftet bekendtskab med det på den ene eller anden måde. På www.cancer.dk fremgår det, at: “Et kræftpakkeforløb er en plan for undersøgelser og eventuel behandling, der skal forkorte unødig ventetid.”  Det er altså en pakkeløsning, som tilbydes til patienter, hvor man mistænker, at de kan være ramt af kræft. Der er forskellige frister i et pakkeforløb, hvilket bevirker, at tingene går tjept, og man derfor undgår flere måneders ventetid for at få afklaring. Dét at man bliver henvist til et kræftpakkeforløb – altså, til udredning for kræft – er ikke ensbetydende med, at man har kræft. Gudskelov. Så det skal man tage roligt.

Jeg var i weekenden til Nationale Modermærkekræftdage i Middelfart med min mor. Vi fik en masse information fra oplægsholdere samt talte med andre ramte og pårørende. Derudover blev vi alle tilbudt at få en undersøgelse af vores modermærker af en (helt fantastisk og dygtig) hudlæge. Min mor går jo jævnligt til kontrol, og har lige været der for én måned siden, så det var mest relevant for mig. Det er noget, som I må love mig, at I alle får undersøgt. Hvis I har den mindste tvivl om, hvorvidt jeres modermærker ser normale ud, så få det undersøgt. I bestiller en tid hos jeres egen læge, forklarer dem, at I har nogle mærker, som I gerne vil af med, da de ser anderledes ud end jeres andre, og så får I en henvisning til at få dem fjernet. Man får en almindelig henvisning til en hudlæge, så I starter ikke op på et kræftpakkeforløb, men kommer blot forbi en hudlæge. Så der er intet farligt, skræmmende eller andet ved det. Husk at kigge jer selv og jeres nærmeste efter en gang i mellem – særligt på ryggen, i hovedbunden og andre steder, som ikke er let tilgængelige for en selv (læs mere om hvordan du gør HER).

Jeg starter med at blive undersøgt, og denne undersøgelse foregik således, at man smed alt tøjet og blev tjekket efter. Hun kiggede på 4-5 af mine mærker, og jeg har så et under armhulen, som hun med det samme sagde, at jeg skulle have fjernet. Det er meget mørkt i midten, varierer i farven udenom, lidt deformt og buler en smule. Umiddelbart ser det fredeligt ud – efter min mening – men idet, at det er anderledes end resten af mine mærker, ja, så skal det væk. For en sikkerhedsskyld. Selvom modermærkekræft ikke er direkte arveligt på samme måde som andre kræftformer, så er man i højere grad disponeret, hvis man har det tæt i familien. Så i og med, at min mor har modermærkekræft og for at jeg kan blive udredt hurtigst muligt, så ville hun kontakte Herlev Hospital, hvor jeg er tilknyttet, og få mig startet op på kræftpakkeforløbet. Min mor blev undersøgt, bare for at gøre det, og endte faktisk med også at skulle forbi Herlev  Hospital og have fjernet lidt hist og her – selvom hun lige har været til kontrol.

Ovenstående skete lørdag, og jeg er i dag blevet ringet op om, at jeg skal ind på plastikkirurgisk afdeling på torsdag, hvor det vil blive fjernet. Hold da op. Om jeg er nervøs? Nah, egentlig ikke. Kun fordi jeg skal stikkes og skæres i. Dét hader jeg. Og grunden til, at jeg kommer i dette forløb er jo min mors historie – og for at få det ud af verden. Ikke fordi jeg nødvendigvis har noget som helst, overhovedet. Man skal ikke være så bange for ordet kræft. Det blev vi også enige om i weekenden. Man kan sagtens overleve kræft og leve med kræft. Men selvfølgelig er det et stærkt ladet ord, som vi alle frygter skal komme i forbindelse med vores nærmeste.

Så. Dagens budskab er, at I skal få undersøgt jer selv og dem I har kært. Og hvis der er det mindste, skal I tage jer tid til at få gjort noget ved det 🙂

2 kommentarer

 • kathrine johansen

  Sikke et fantastisk indlæg! :).
  Har selv en søster som skal tjekkes for knude ved brystet fordi det gør lidt ondt der og hun
  kan mærke noget! Tak for fedt indlæg 🙂

  http://blogbykathrine.bloggerspoint.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie Deschanel

   Hej Kathrine!

   Jeg havde helt fået overset din kommentar. Tusind tak for dine søde ord. Held og lykke til din søster 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

NÆSTE INDLÆG

En god start på dagen