Den travle og den mindre travle

Forkert uddannelsesvalg

image(10)

Endnu et af de mere personlige, så I kan komme lidt tættere på..

Hvad gør man, når man er halvt igennem sin uddannelse – i hvert fald bachelordelen – og finder ud af, at man har valgt forkert? 

Jeg har villet være advokat gennem mange år. Så jeg har aldrig overvejet alternativer til uddannelser. Men da jeg skulle til at søge uddannelse i 3.g, fik jeg ligesom et realitytjek. Hvad fanden gør jeg, hvis jeg ikke kommer ind? Min – dengang ukendte – sygdom var begyndt at forstyrre mig næsten dagligt, hvilket medførte for højt fravær, som resulterede i ikke acceptable karakterer, hvis jurastudiet er målet. Derudover var jeg også head over heels over min nyfundne kærlighed, hvilket nok heller ikke hjalp på det. I hvert fald stod jeg, og skulle finde en 2. prioritet, hvilket overraskende nok var meget nemt for mig.

Jeg gik på HHX, hvor vi havde afsætning på A-niveau, og jeg elskede det. Jeg klarede det også ret godt. Så hvis jeg ikke kom ind på jurastudiet, skulle jeg læse til markedsføringsøkonom og derfra videreuddanne mig. Det var jo lige mig. For meget “lige mig”?

Det satte i hvert fald en masse tanker i gang. Jeg overvejede i en periode at droppe drømme om at blive jurist – senere advokat – og satse på den anden retning. Det fik mine omgivelser dog hurtigt sat en stopper for, og så tænkte jeg egentlig ikke mere over det. Det var jo også dét jeg skulle. Det var dét, jeg havde drømt om. Det var dét, mange havde troet, at jeg ikke kunne. Jeg kom ind på jurastudiet, og lykken var gjort. Eller var den?

Jurastudiet er ikke for sarte sjæle. Og selvom det – efter min mening – ikke er noget man siger højt, så knækkede det mig. Ikke helt, men godt og grundigt. De sidste par måneder af 1. semester og starten af 2. semester, der græd jeg sgu ugentlig, i perioder dagligt. Jeg kunne simpelthen ikke klare presset, forventninger, det – fra min side set – manglende sammenhold på studiet. Jeg var ulykkelig, men efter mange år med mobning, så er der ikke NOGET, der får mig ned med nakken – sådan for real i hvert fald. Så jeg bed det i mig, og kom sgu igennem første år uden reeksaminer. Det føltes for vildt.

Men der stod jeg så alligevel. Godt i gang med mit tredje semester. Og en ny – og alligevel ikke helt ny – verden åbnede sig stille for mig. Blogs, PR-bureauer, events. Selvom jeg virkelig er socialt handicappet, lige indtil jeg føler mig tryg, så elskede jeg denne verden. Alt sammen på grund af jer – og selvfølgelig bloggen – men mest jer, der gør det muligt for mig, at blive en del af denne her blogverden (er det overhovedet ord? Blogverden?). De sødeste mennesker jeg har mødt, er indenfor PR-branchen. Altså, deromkring hvor jeg selv var på vej hen, på et tidspunkt, tilbage i 3.g. Og jeg kunne mærke helt indeni, at det var det her, som JEG gerne ville. Men jeg er jo ikke typen, der giver op. Eller er jeg?

Det er egentlig en generel tanke, som jeg har gjort mig – og stadig gør mig. Hvis man har drømt om et stort og smukt bryllup siden man var helt lille, må man så ikke godt vælge det fra frem for et spontant Vegas bryllup, hvis dét gør en glad?

Jeg har jo – ærlig talt – ikke engang turde lufte idéen, altså for alvor. For andre end mig selv. Hvad nu hvis folk siger, at jeg er fejlet? At jeg ikke var stærkt nok? God nok? Så jeg er stadig – den dag i dag – at finde på det famøse jurastudie. Men kun fordi jeg har besluttet mig for en mellemvej. For lige så meget som paragrafferne kan hænge mig ud af halsen, så elsker jeg dem også. Det er konkret, og så alligevel ikke. Men altid pisse spændende. Lige nu er mit mål nemlig, at kunne kombinere denne her juridiske uddannelse med en form for markedsføring eller PR. Jeg kan vel egentlig godt kalde det min drøm. Det er dét jeg vil. Sidde og få styr på alle paragrafferne i forhold til konkurrence- og markedsføringsloven – til dels. For jeg vil også være med til alt det sjove, som jeg elsker! Reklamer, blogsamarbejder, events, messer – ALT det 🙂

Jeg har er SÅ klar til mit 5. semester, hvor jeg skal have konkurrence- og markedsføringsret, for så er jeg på rette vej. MIN vej. Selvom mine omgivelser ikke er helt enige. Men jeg er trods alt 21 år, udeboende, voksen. Så det er faktisk kun MIT valg 🙂

Forfølger I JERES drøm?

7 kommentarer

 • […] Jeg havde tilgengæld fundet mig en 2. prioritet, som trak mere og mere i mig, men det er en helt anden historie. Den kan I læse om HER. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Hej Julie

  Jeg kan følge dig på mange punkter mht. jurastudiet. Er selv lige blevet cand.jur. fra KU, og må indrømme at de sidste fem år har været noget af det hårdeste. Jeg er ligesom dig fra HHX med afsætning på A-niveau, og havde søgt både jura og markedsføringsøkonom med speciale i sportsmanagement. Jeg kom ind på jura, og tænkte “shit hvor fedt – soon to be M&A-advokat!… Jeg kom på bedre tanker – overvejede virkelig at droppe ud, da jeg virkelig ikke følte det var mig, men samtidig synes jeg også jura var (og er) utrolig spændende. Derudover havde jeg en stolthed.. Jeg kunne da ikke bare droppe ud. Havde fået gode veninder fra jura, og det ville da være ekstremt pinligt at sige fra. De perioder havde jeg, men det blev (heldigvis) aldrig en realitet.

  I dag sidder jeg som fuldmægtig og arbejder med fondsmæglerselskaber, og det er da også virkelig interessant. Dog tænker jeg også, hvornår jeg mon kan læse en HD for vil virkelig gerne have det økonomiske perspektiv som pendant til jura.

  Og fedt du har fået konkurrence- og markedsføringsret – virkelig spændende fag 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie Deschanel

   Hej Karina,

   Tak for din kommentar!

   Hvor er det pudsigt – og mega spændende -, at vi på mange punkter har oplevet det samme. Det er meget betryggende for mig at høre, at du kom hele vejen 🙂

   Det der er så fedt ved juraen, ifølge mig, er at man aldrig ved hvor man ender. Der er jo uendelig mange muligheder. Det er helt klart også en af grundende til, at jeg holder ved! Det er ikke en skidt uddannelse at have i baggagen.

   Kan godt sætte mig ind i det du skriver med stolthed. Men måske det er meget “sundt” for motivationen.

   Kigger du nogensinde tilbage, og ærgrer dig over, at du kom ind på jura og gik den vej? Tænker mest ift. at være kommet ind på din 2. prioritet? Har aldrig snakket med nogen, der som mig selv, havde så vidt forskellige prioriteter 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina

   Jeg er helt enig med dig, at jura er virkelig god at have som uddannelsesbaggrund, og det har formentlig også være en af mine største motivationsfaktorer for holde ved, og så skal man heller ikke underkende, at jeg selvfølgelig også har synes, at jura var interessant (for ellers er det virkelig en op-af-bakke-uddannelse;-)). Synes det er virkelig spændende at arbejde med dybdegående jura nu og så er det inden for et område som jeg finder meget interessant (skrev også speciale inden for det finansielle område), men samtidig ved jeg også, at det ikke er det som jeg skal lave hele livet. Som du selv siger, så åbner jura så mange muligheder, og man behøver bestemt ikke have en karriere, hvor man sidder og nørder paragraffer 🙂

   Jeg må indrømme, at det har ærget mig nogle gange, at jeg ikke tog springet og tog min 2. prioritet. Den uddannelse jeg interesserede mig for havde speciale inden for sportsmanagement og sportsmarketing, og jeg er meget sportsinteresseret, så den lød helt vild interessant. Dog lå uddannelsen kun i Svendborg, og idet jeg kommer fra Nordsjælland, ville det kræve, at jeg skulle til at få mig et helt nyt netværk og flytte til en by meget langt væk (ifølge mig selv), og det var jeg slet ikke modig nok til. Det kan irritere mig grænseløst nogle gange, at jeg ikke bare kunne bide det i mig for tror kun det kan være sundt at komme lidt væk, og starte forfra.
   Derudover har jeg også tænkt, at eksamensperioderne må have været meget nemmere (hahah), og det er virkelig ikke for at tale uddannelsen ned, men juras eksamensperioder er hårde, og med det karakterræs der kører, så er det da et under, at man ikke er bukket psykisk. Jeg har fået fine karakterer på jura, men det har også krævet enormt hårdt arbejde, og mange stressede perioder, hvor jeg ved, at markedsføring har ligget mig mere naturligt. Det var også en af grundene til at jeg den gang valgte HHX, idet jeg på det tidspunkt var overbevist om at jeg skulle være den næste marketingschef for Parken Sport & Entertainment. Havde så jeg en veninde, der begyndte på jura, og pludselig skulle jeg selv til at vælge uddannelse, og så kom jura på en eller anden måde som 1. prioritet, da det hun fortalte om jura lød virkelig interessant, og pludselig kunne jeg se mig selv som M&A advokat 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie Deschanel

   Det er ærgerligt, at man ikke kan det hele! Har virkelig også være splittet, men man er jo nødt til at vælge. Jeg håber at kunne forene det senere hen 🙂

   Presset er enormt stort, og jeg har fra start af måtte “melde mig ud” af karakterræsset, for det holder min krop og psyke slet ikke til. Mine karakterer er ikke noget at råbe hurra for – på nuværende tidspunkt – men jeg sigter heller ikke efter at blive M&A advokat, som mange – næsten alle – af mine medstuderende.

   Eksamensperioderne er så kaotiske, og generelt synes jeg bare, at forløbet er dårligt struktureret. Vi får aflyst og rykket rundt på seminarer 1-3 gange ugentligt, hvilket altså ikke er foreneligt med hverken arbejde eller fritidsinteresser.

   Men ja, det der gør jeg holder ved er helt klart, at jura åbner så mange dører! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • helene

  Jeg læser til markedsføringsøkonom på nu 2. semester 🙂 Det har været min drøm siden 7. klasse og wow hvor jeg elsker det ! Kan virkelig godt forstå, at du er ’tiltrukket’ af branchen – men det er et godt valg at kombinere dine to interesser 🙂 Så længe det man læser findes interessant for en og at man gerne vil arbejde med det i fremtiden 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie Deschanel

   Hej Helene,

   Tak fordi du giver dig tid til at skrive.

   Dejligt at høre, du er glad for det. Jeg får også mere og mere blod på tanden for at komme ind på det spor. Desværre kan man ikke det hele, men jeg håber, at det hele alligevel går op 😉

   Held og lykke!

   De bedste hilsener
   Julie Deschanel

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

NÆSTE INDLÆG

Den travle og den mindre travle